Canelons de Festa Major sense gluten

Ara s’acosta la Festa Major i això vol dir, en moltes llars, canelons. El que passa és que no hi ha pasta de canelons per celíacs, com a mínim que sapiguem a Vilafranca. Però com que som tossuts, els celíacs també menjaran canelons.

Primer de tot, és important tenir en compte qui es fa càrrec dels canelons de l’àpat familiar. Si ho fa l’avi, àvia, pare o mare, no sigueu dolents i no els demaneu que us facin la versió sense gluten, ja és prou feina fer els normals. El que heu de fer és demanar-los el farcit picat per preparar-vos els vostres. Alerta però si els agrada barrejar beixamel al farcit per fer-los melosos, demaneu-los que us donin el farcit abans de fer-ho o sinó no en podreu menjar!

Pasta de canelons per a celíacs

No hi ha làmines de caneló, però n’hi ha de lasanya. Primer de tot, vaig fer una prova: una làmina bullint solitària a foc baix i amb poca aigua i de tant en tant, veure què passa, comprovant duresa i si es deixava enrotllar. Si es fa massa, es començarà a trencar, mireu com es comporta la vostra placa. La partiu pel mig i ja teniu per fer 2 canelons! La placa no ha de quedar cuita del tot, ja que després enfornarem, com veureu al final.

Jo les vaig bullir en tandes de 3 plaques més o menys cadascuna per evitar trencaments, si sou més valents, endavant. També vaig adonar-me que tot i semblar idèntiques algunes eren un pelet més gruixudes i trigaven un minutet més a tenir la mateixa consistència.

Beixamel per a celíacs

L’altre component bàsic és la salsa beixamel. D’això no en podem fer ja que per definició la base és un roux de mantega i farina i amb les farines de moresc etc no funciona. Però hi ha aproximacions. La que surt prou bé és amb maizena, farina de moresc fàcil de trobar a tot arreu. No ho confongueu amb l’espessant instantani maizena, mireu bé la capsa.

El mètode és una mica diferent, dissoleu/remeneu la farina en una part de la llet freda (jo ho vaig fer amb tota la llet i també va funcionar), afegir la llet restant i escalfar fins a punt d’ebullició remenant per a que no faci grumolls. Veureu que com més s’escalfa més va espessint. Quan estigui a punt, afegiu-hi un bon tros de mantega que fa alegria, ajusteu el punt de sal i afegiu els condiments que us agradin, nou moscada, pebre, tòfona..  I tapeu-ho amb un plàstic film per evitar que faci crosta.

Un consell, poseu menys farina de la que diu el fabricant, ells volen vendre més farina i vosaltres no voleu un bloc massís de beixamel. Més val pecar de menys i que us quedi un pèl líquida i provar d’afegir més farina (o llet amb farina dissolta, potser). Jo vaig fer cas al que deia el senyor Maizena i va ser una mica desastre.

Preparant les cassoletes

La idea és que la beixamel acabi de coure les plaques de caneló. Així que per assegurar-me jo vaig posar beixamel de base, els canelons a sobre i ben coberts de salsa. A la capsa de la lasanya diu que es cou en 30 minuts al forn, així que havent bullit 6-7 minuts jo penso que si enfornem uns 10-15 minuts hauria d’estar cuita de sobra… però això ho descobrirem en uns dies.

Bon profit!

 

About Àlex Resta

Ningú volia ser president i m'ha tocat!

One comment

  1. Núria

    Amb farina d’arrós (Mercadona) queda una beixamel perfecte i si tens pressa la de la marca President (a la nevera dels supers) també està molt bé

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: