Panets casolans

Es poden trobar panets força decents, però al final sempre tens la sensació que estàs pagant molts diners per menjar industrial i d’efectes sobre la salut qüestionables.

Així que em vaig llençar a l’aventura de provar de fer panets a casa. De moment 2 intents.

He usat la barreja de farina Beiker que sembla que és una marca B de Schaer. La curiositat d’aquesta farina (ho vaig veure després) és que porta un gasificant, és a dir el llevat tipus magdalenes, que puja a l’enfornar-ho. Caldrà veure si això és defecte o virtut al provar-ho amb altres farines.. però així sense reflexionar massa em sembla que si els pans sense gluten solen tenir el defecte de quedar tupits, potser això ajuda a l’expandir-se de manera “extra” al forn…

En tot cas, la recepta, no n’hi ha. Només compteu en posar un 2% sal respecte la farina. P.ex. si feu 250gr de farina, 5 gr de sal. si feu 500gr, doncs 10 etc. Sol ser la proporció habitual en el pa. Si us queda dolç, augmenteu i sinó, baixeu a la segona fornada.

La primera vegada vaig fer 100% de la farina Beiker i uns 12 gr de farina fresca levital. El procés és bàsicament, posar la farina, un raig d’oli la sal i el llevat en un bol i abocar-hi aigua una mica tèbia, si és ple estiu, potser natural ja va bé. Si teniu una batedora amb accessori de ganxo per amassar millor. Es tracta d’anar-ho barrejant tot i afegir aigua mica a mica fins que agafi una textura homogènia, una massa una mica líquida que sembli que es pugui agafar una cullerada amb facilitat. La veritat és que aquestes farines agafen molta aigua, gairebé crec haver posat tants grams d’aigua com de farina, (100%) però em vaig guiar més per la vista que per les mesures.

Recordeu que no cal amassar ni fer res més que mesclar… el pa s’ha d’amassar per desenvolupar el gluten, però com que no tenim gluten, ens ho estalviem.

En la safata del forn amb un paper vegetal, vaig posar les piletes de massa una mica separades, per uns 250-300 gr de farina crec que podeu fer 6-7 panets tranquil·lament. La quantitat és més o menys una mica més del que agafeu amb ganes amb una cullerada sopera.

El forn apagat però una mica calentó (50º) i els vaig posar a dins una mitja hora. Perquè no s’assequin, a sobre tapats amb la safata-reixa del forn amb un drap humit. Al cap d’una mitja hora havien crescut força, els vaig treure i engegar el forn a 220-230º, un cop calent, vaig pintar-los amb una mica d’oli d’oliva i enfornats 30-40 minuts. El resultat un panet amb color bonic però amb massa closca, molt blancs i flonjos de dins.

Pel segon intent, vaig substituir un 10% de la farina amb farina de fajol i vaig reduir el llevat a la meitat (1/4 de pastilla aproximadament). Vaig fer tot el mateix, tot i que vaig deixar més estona fermentant, ja que havia posat menys llevat. Gairebé una hora. Abans d’enfornar vaig fer un tallet per indicar-li al panet per on “esclatar” al créixer. Després enfornat a 190º uns 25 minuts. Una mica menys de color però amb una closca més agradable.

Qüestió d’anar provant, no patiu que no costen de fer. Si us fa respecte, comenceu amb menys farina i proveu sort. Anoteu tot el que feu i després anoteu els resultats. A la següent prova, llegiu abans les notes anteriors. I sobretot: compartiu l’experiència!

Pels propers intents, hi ha previst canviar la farina, fins i tot provar mescla pròpia, tot i que llavors hauré de buscar algun ingredient d’aquests que ajuden a aglutinar la massa i que porten aquests mix. Ja en parlarem.

About Àlex Resta

Ningú volia ser president i m'ha tocat!

One comment

  1. Cristina

    Hola! Uau quina pinta!!! Nyaammmm! T’animo a seguir fent experiments, es veu que hi tens la mà trencada (a casa teva deuen estar contents perquè poden tastar-ho tot!), jo també en faig de tant en tant de proves 🙂
    Si t’agrada la farina de fajol, un pa que funciona prou bé és el de la web “Eva muerde la manzana”. És una web d’estil d’alimentació paleo i, per tant, sense gluten i amb molta informació sobre nutrició i menjar de qualitat sense processats. Jo de tant en tant faig aquest pa de fajol i yuca: http://www.evamuerdelamanzana.com/2014/01/receta-pan-de-trigo-sarraceno-remojado-y-yuca-sin-gluten/
    M’agrada perquè no porta blat de moro ni soja… Tot el que hi poses ho tens controladet.
    Una abraçada!

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: